Met oog voor mens en dier
Klimaatadaptief bouwen = bouwen voor de toekomst
Door klimaatadaptief te bouwen maken we onze gebouwde wereld toekomstbestendiger.
En dat is nodig. Met temperaturen van bijna 40 graden in de zomer vallen de mussen van het dak. Door watertekorten staan meren en rivieren droog. En als de herfst aanbreekt en er eindelijk weer regen valt, komt het met bakken uit de hemel vallen. Het klimaat verandert en dat vraagt om een andere manier van bouwen.
Dit is klimaatadaptief →
Klimaatadaptief bouwen…
…voorkomt hittestress
…voorkomt wateroverlast
…voorkomt windoverlast
…slaat CO2 op
…is toekomstbestendig
…verhoogt de vastgoedwaarde
Waarom klimaatadaptief bouwen belangrijk is
Klimaatverandering is een hot topic. Het weer wordt extremer, de zeespiegel stijgt en de biodiversiteit in Nederland is de afgelopen eeuw met meer dan 80% afgenomen.
Door tijdens (ver)bouwprojecten al rekening te houden met toekomstige klimaatveranderingen kunnen we onder andere de biodiversiteit weer helpen te herstellen. Dit is niet alleen belangrijk voor de dieren, maar minstens zo belangrijk voor ons. Een klimaatadaptieve leefomgeving is een gezonde leefomgeving.
Maar onze volgende stap is: hoe zorgen we ervoor dat deze oplossing zo lang mogelijk blijft werken? Zo bedenken en bouwen we oplossingen die bijvoorbeeld bestand zijn tegen langdurige hitte en die hevige regenval kunnen opvangen. En waar mogelijk passen we biomimicry toe. Zo slaan we grotere en snellere slagen naar een gezondere en toekomstbestendiger leefomgeving voor de mens.
Waarom natuurinclusief ook klimaatadaptief moet
Bij Faunest werken we natuurinclusief én klimaatadaptief. Ons startpunt is het creëren van een gezonder leefklimaat voor dieren.
Laat de natuur voor je werken
Vaak is de natuur ons een stapje voor, doordat de natuur zelf al het antwoord is op het veranderende klimaat.
Zo beschermt de bast van de Kurkeik de boom tegen vuur tijdens bosbranden. Hij is van nature brandwerend, bestand tegen vocht en schimmels en niet interessant voor insecten en knaagdieren. De bast is multifunctioneel en gebruikt al zijn functies om de Kurkeik te beschermen. Door goed te kijken naar oplossingen die de natuur al biedt, kunnen we klimaatadaptief werken op een natuurinclusieve manier die de koppelkansen van de natuur benut. We laten de natuur zijn werk doen.