Anders kijken naar bouwmaterialen

Regeneratief bouwen, het compost van de toekomst

Natuurinclusiviteit is geen hype, regeneratief bouwen is de toekomst

Wij beschermen de natuur omdat we onze kwaliteit van leven belangrijk vinden. Regeneratief bouwen is dé manier om een toekomstbestendige leefomgeving te realiseren voor de mens. Faunest doet dit door zo lokaal en biobased mogelijk te bouwen. Niet omdat andere bedrijven het doen of vanwege regelgeving, maar omdat we geloven dat het belangrijk is voor onze eigen toekomst.

Scroll naar beneden

Dit is regeneratief →

Regeneratief bouwen…
…reduceert afval
…levert voedsel voor mens en dier
…zuivert drinkwater
…zorgt voor nieuwe bouwmaterialen
…vermindert gas- en energieverbruik
…creëert betrokkenheid
…creëert draagvlak

Waarom regeneratief bouwen belangrijk is

We gebruiken in Nederland meer grondstoffen dan de aarde produceren kan.

De aarde heeft een jaar nodig om alle grondstoffen te produceren die wij binnen enkele maanden opmaken. Deze Earth Overshoot Day valt elk jaar weer een paar dagen eerder. Om dit een halt toe te roepen, moeten we anders gaan kijken naar onze bouwmaterialen. Door regeneratief te bouwen beperken we niet alleen de schade, maar proberen we het tij te keren.

Voor onze faunavoorzieningen werken we samen met lokale producenten. Twee vliegen in één klap, want het vergroot de betrokkenheid én het succes van het (ver)bouwproject. Daarbij werken we met zoveel mogelijk biobased materialen. We willen namelijk het compost van de toekomst maken. De materialen moeten zo lang mogelijk hergebruikt kunnen worden om vervolgens te composteren. Zo kunnen ze als voedingsbodem dienen voor nieuwe bouwmaterialen.

Het compost van de toekomst

Bij ons onderzoek en advies naar het natuurinclusief maken van de omgeving betrekken we omwonenden en ondernemers uit de buurt.

Vooruitstrevende regeneratieve producten

Soms komen we iets tegen waarvan we denken: waarom bestaat dit nog niet? Vervolgens starten we met onderzoeken, testen en ontwerpen.

Neem als voorbeeld onze biobased groene daken. Na het nodige onderzoek kwamen we erachter dat wol (ja, van schapen) vol goede voedingstoffen zit voor planten, dat het 3 keer zijn eigen gewicht aan vocht kan vasthouden, lucht zuiverend werkt, een hoge thermisch- en akoestisch isolerende waarde heeft en zelfs accumulerend en brandwerend werkt. Ideaal voor groene daken dus. Ben je benieuwd naar dit product? Lees dan hier even verder.

Wil je regeneratief gaan (ver)bouwen? Heb je inspiratie nodig voor alternatieve bouwmaterialen? Wij denken graag met je mee.