Gezond voor mens en dier

Natuurinclusief bouwen, verbouwen en ontwikkelen met Faunest

Bij natuurinclusief bouwen komt meer kijken dan wat nestkasten ophangen

Natuurinclusief bouwen is een vorm van duurzaam bouwen en/of ontwikkelen waarbij de biodiversiteit wordt vergroot. Dat is hoognodig, want de hoeveelheid plant- en diersoorten is in Nederland de afgelopen eeuw met meer dan 80% afgenomen. Door een betere natuurinclusieve leefomgeving te bouwen voor deze soorten, bouwen we ook aan een gezondere leefomgeving voor onszelf.

Scroll naar beneden

Dit is natuurinclusief →

Natuurinclusief bouwen…
…vergroot de biodiversiteit
…verbetert de grondkwaliteit
…helpt plagen bestrijden
…vermindert hittestress
…is hittebestendig
…beperkt wateroverlast
…verbetert de akoestiek
…zuivert de lucht
…vangt meer CO2 op
…verhoogt de vastgoedwaarde

Waarom natuurinclusief (ver)bouwen belangrijk is

Door woningnood vervangen we veel natuur voor gebouwen.

Bestaande gebouwen isoleren we zo dat er steeds minder kieren en spouwmuren over blijven voor dieren. Volgens wetenschappers zitten we op dit moment midden in de zesde uitstervingsgolf. Het goede nieuws? Dat wij dat zélf kunnen veranderen. Een natuurinclusieve laag over de gebouwde omgeving zorgt voor meer biodiversiteit en het maakt ons beter opgewassen tegen het veranderende klimaat.

Deze dieren worden de ambassadeurs van dat gebied. Door een gebied geschikt te maken voor deze ambassadeurs, liften er gelijk een hoop andere soorten mee. Zo is het leefgebied van de steenuil een waar vogelwalhalla en zorgt de regenworm voor een gezondere en waterdoorlatende bodem.

Dieren als ambassadeurs

Zonder dieren geen leven. Door een habitatscan en ecologisch onderzoek te doen, bepalen we welke dieren (en planten) thuishoren in een omgeving.

Gezond voor dieren én mensen

Een omgeving die geschikt is gemaakt voor dieren is ook een omgeving die gezonder is voor de mensen die er wonen en werken.

Een natuurinclusieve leefomgeving gaat onder andere luchtvervuiling tegen, is beter bestand tegen extreem weer (zoals hevige regenval en windstoten) en groene gevels en daken absorberen hitte én geluid. En wist je dat een groene omgeving stress reduceert en de productiviteit met ongeveer 10% verhoogt? We zouden wel gek zijn als we daar geen gebruik van maken, toch?

Na het uitvoeren van een habitatscan en ecologisch onderzoek geven wij je advies wat werkt. Nu en in de toekomst.